Цікаві факти: Історія, Хірурги ,Нирки

Хірурги, які спеціалізувалися на видаленні каменів, згадуються ще за життя Гіппократа – їх називали тоді "каменетесами".

Про час збирання каміння.

У наші дні, щоб розбити тверді мінеральні відкладення, т.зв. каміння у нирках, використовують лазер чи високочастотні звукові хвилі. Однак протягом більшої частини історії єдиним виходом для пацієнта було лягти під ніж.

Операції з видалення каменів у нирках були звичайним явищем з XVI по XVIII ст. – розрізали промежину для доступу до сечового міхура і подрібнювали каміння вручну. Цю техніку придумав хірург-самоучка Ф.Ж.Больє - у 1698 р. На жаль, 25 з 60 пацієнтів, яких він прооперував, померли.

Мало хто знає, що трансплантацію нирки людині вперше виконали в Україні. У 1933 році хірург Юрій Вороний пересадив нирку молодій жінці. Але через два дні вона померла. У той час лікарям було ще небагато відомо про сумісність тканин донора і реципієнта.

Вважається, що першу успішну пересадку в 1954 році здійснив американський хірург Джозеф Маррі. Але в цьому випадку донором і реципієнтом були близнюки, які, як відомо, мають однаковий набір генів, тому не сприймають органи іншого як чужі.

Перша трансплантація нирки