Вітамін D: передозування

Все – отрута, все – ліки; те й інше визначає доза. Вітамін D не є винятком. Його використання зараз, мабуть, досягло свого піку. Знають усі, приймають також майже всі.

Якщо про світлу сторону вітаміну D відомо багато, то про можливі ускладнення – менше. Сьогодні про вітамін D та його токсичність у великих дозах для нирок.

Стаття 1

Дев'ятнадцять пацієнтів з ГПН (гострим пошкодженням нирок), спричиненим токсичністю вітаміну D. Клінічні прояви включали нудоту, блювання, запор, панкреатит, втрату ваги. Середній вік 64 роки. Медіана рівня 25(OH)D у сироватці крові та медіана загального рівня кальцію у сироватці крові склали 99 нг/мл та 139 мг/дл відповідно. Передозування вітаміну D, спричинене призначенням мегадоз вітаміну D, було причиною ГПН у всіх випадках.

Стаття 2

54-річного чоловіка госпіталізували до нефрологічного відділення з креатиніном 376 мкмоль/л та високим рівнем кальцію в крові. Він нещодавно повернувся з поїздки до Південно-Східної Азії, де багато та із задоволенням засмагав. Диференціальний діагноз включав гіперкальціємію злоякісних новоутворень, множинну мієлому та гранулематозні захворювання, такі як саркоїдоз. Біопсія нирки показала ознаки нефросклерозу та мікрокальцифікації, але без ознак саркоїдозу або відкладення легких кіл. При докладному розпитуванні з'ясувалося, що за рекомендацією, чоловік протягом 2,5 років приймав щодня 8000-12 000 МО вітаміну D. У крові його рівень 241 нмоль/л. Все в результаті все закінчилося непогано (наскільки можливо при виявленому нефросклерозі). Чоловік залишився з ХХН та ШКФ 34 мл за хв.

Токсичність вітаміну D (гіпервітаміноз D) – рідкісне, але серйозне ускладнення. Буває лише від приймання великих доз вітаміну, дієтою чи надмірним перебуванням на сонці. Проблеми виникають через підвищення рівня кальцію в крові (гіперкальціємії), симптомами можуть бути нудота, блювання, слабкість, часте сечовипускання. Токсичність вітаміну D може прогресувати до болю в кістках та утворення кальцієвих каменів у нирках.

Не приймайте високі дози вітаміну D безконтрольно. Зверніться за консультацією до нашого лікаря-нефролога. Він сформує для Вас оптимальне лікування врховуючи діагноз та скарги.

У нашому центрі ви можете пройти онлайн/офлайн консультацію.
Нефролог діалізної клініки «Нефроцентр» індивідуально сформує для Вас, відповідне лікування та дієту.

Щоб записатися на консультацію, переходьте за посиланням на сторінку клініки:

Нефроцентр Київ

Нефроцентр Львів

Нефроцентр Запоріжжя

Нефроцентр Одеса

Нефроцентр Стрий

Нефроцентр Дрогобич

Нефроцентр Червоноград

Нефроцентр Городок

Нефроцентр Сарни