ДІАЛІЗ ІСТОРІЯ.jpg

Перший історичний опис цього виду процедури був опублікований у 1913 році. Абель, Роунтрі та Тернер «діалізували» тварин під наркозом, направляючи їх кров поза тілом і через трубки напівпроникних мембран, виготовлених з колодію, матеріалу на основі целюлози. Неможливо точно сказати, чи планували Абель та його колеги використовувати цю процедуру для лікування ниркової недостатності з самого початку.

Проте немає сумніву, що сьогодні при лікуванні діалізом продовжують застосовувати основні елементи апарату вівідіфузії Абеля. Перед тим, як направити кров через «діалізатор», її здатність до згортання або коагуляції повинна була принаймні тимчасово пригнічуватися. Абель та його колеги вживали речовину, відому як гірудин, яка була визначена як антикоагулянтний елемент у слині п'явок у 1880 році.

Німецький лікар на ім'я Георг Хаас, з містечка Гіссен поблизу Франкфурта-на-Майні, провів перше лікування діалізом за участю людей. Вважається, що Хаас діалізував першого пацієнта з нирковою недостатністю в університеті Гіссена влітку 1924 року, після проведення підготовчих експериментів. До 1928 року Хаас діалізував ще шістьох пацієнтів, жоден з яких не вижив, ймовірно, через критичний стан та недостатню ефективність діалізного лікування. Діалізатор Хааса, який також використовував мембрану з колодію, був виконаний різних моделях та розмірах.

Доктор Георга Хаас виконує діаліз на пацієнті в університеті Гіссена

Хаас, як і Абель, також використовував гірудин як антикоагулянт в своїх перших діалізних процедурах. Однак ця речовина часто призводила до значних ускладнень, що виникали внаслідок алергічних реакцій, оскільки вона не була адекватно очищена та походить від виду, дуже віддаленого від людини. Зрештою, Хаас застосував гепарин у своєму сьомому та останньому експерименті. Гепарин - це універсальний антикоагулянт у ссавців. Ця речовина спричиняла значно менше ускладнень, ніж гірудин - навіть коли вона була недостатньо очищеною - і її можна було отримати в значно більших кількостях. Після розробки кращих методів очищення у 1937 р., гепарин був затверджений як необхідний антикоагулянт і продовжує застосовуватися і сьогодні.

ДІАЛІЗ ІСТ.jpg